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1.  These Rules may be cited as the Labour (Maternity Benefits)Rules.

Interpretation. 

2.  In these Rules —

“earnings” include wages and any allowances in respect ofincreased of living
paid to the worker by the employer and the value of anyfood, fuel or quarters
supplied to the worker by the employer, but shall notinclude remuneration for
overtime, or casual payments of non-recurrent nature,or any ex-gratia payment
whether given by the employer or other person, or thevalue of any travelling
allowance or the value of any travelling concession orany contribution paid by
the employer of a worker towards any pension orprovident fund, or any sum paid
to a worker to cover any special expensesentailed on her by the nature of her
employment.

Maternity benefits payable under section 83(2). 

3.  Subject to rule 5, maternity benefits payable under subsection (2)of
section 83 of the Act shall be one-sixth of the earnings of the worker
duringthe period of one year preceding the notice given under section 87.

Maternity benefits payable under section 83(3). 

4.  Subject to rule 5, maternity benefit payable under subsection (3)of
section 83 of the Act shall be one-sixth of the earnings of the worker
duringthe period of 6 months preceding the notice given under section 87.

Deduction of value of food etc. 

5.  If any food, fuel or quarters are supplied by the employer to theworker
during the benefit period, the value thereof may be deducted from theamount
payable under rule 3 or rule 4.


